Blog turystyczny

Turcja kusi nie tylko słońcem

Turcja to świat przeniknięty słońcem, który przyciąga obietnicą błogiego odpoczynku. Świecące przez 300 dni w roku słońce zadowoli miłośników upałów, a jeżeli temperatura wzrośnie za bardzo można znaleźć orzeźwienie zarówno w lazurowym morzu, jak i w pachnących ogrodach oraz zielonych parkach. Turcja jest doskonałym miejscem do uprawiania sportów wodnych, a także do wycieczek krajoznawczych oraz rejsów statkiem. Restauracje serwują pyszne, pełne przypraw potrawy oraz słodkości, którym trudno się oprzeć. Riwiera Turecka to również raj dla miłośników historii. Kurorty i plaże sąsiadują tu bezpośrednio z niespotykanymi nigdzie indziej architektonicznymi perłami z czasów antycznych.

Wyjątkowym miastem Riwiery Tureckiej jest Antalya, z trzech stron otoczona malowniczym płaskowyżem gór Taurus, oferująca turystom wszelkie możliwe atrakcje – kulturalne, historyczne i kulinarne. Historia miasta sięga II w. p.n.e., kiedy to król Pergamonu rozkazał swoim żołnierzom znaleźć raj na ziemi, a odkryte przez nich cudowne miejsce zostało nazwane na jego cześć Attalią. Kaleiçi to najstarsza dzielnica miasta, pamiętająca czasy cesarstwa rzymskiego. Znajduje się tutaj stary port oraz Kesik Minare – Ścięty Meczet, zawdzięczający swoją nazwę bliźnie powstałej po uderzeniu pioruna. Będąc w Antalyi, nie można zapomnieć o zabytkowej Bramie Hadriana i Antalya Müzesi – cieszącym się opinią najlepszego muzeum archeologicznego w Turcji.

Każdy, kto chciałby lepiej poznać kulturę czasów starożytnych zainteresuje się wizytą w hammamie. Ta turecka łaźnia, od lat spełnia oczekiwania gości, oferując różnorodne relaksujące zabiegi. Odprężająca gorąca para oraz peeling ciała oczyszcza i wygładza skórę. Wśród opcji masażu znajdzie się charakterystyczny dla Turcji masaż w oliwie z oliwek a także ten przy użyciu mydlanej piany. Można tu również skorzystać z sauny, jacuzzi, groty lodowej oraz błotnej kąpieli. Na obszarze hammamu znajduje się plac zabaw dla dzieci, które mogą poczekać tutaj na swoich rodziców.

Turecka kuchnia jest jedyna w swoim rodzaju, ponieważ łączy wpływy tradycji kulinarnych z Europy, Azji i Półwyspu Arabskiego. Do podstawowych składników należy jagnięcina oraz baranina, z warzyw w szczególności bakłażan, a także owoce oraz aromatyczne przyprawy, wśród których króluje cynamon. Powszechnie znany w Polsce kebab – mięso przygotowywane na rożnie, podawane w chlebie pita z surówką – wywodzi się właśnie z Turcji. Innymi lokalnymi specjałami są słodkości: chałwa, sezamki, lokum, baklava, a także herbata i kawa, których tradycja parzenia została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Jakie są najatrakcyjniejsze lokalizacje turystyczne Turcji? Naszym zdaniem do najlepszej trójki zalicza się Kapadocja, Efez oraz Pamukkale. Kapadocja jest bajeczną krainą, która zachwyca księżycowym krajobrazem i wygasłymi wulkanami. Efez to miasto założone ok. 3 tys. lat p.n.e., w którym mieści się sanktuarium Artemidy, amfiteatr oraz biblioteka Celsiusa. Uważa się, że na pobliskim Wzgórzu Słowików przebywała Matka Boska. Pamukkale, zwane Bawełnianym Zamkiem, przypomina góry pokryte bawełną. Miejsce to słynie z przepięknych wapiennych formacji skalnych oraz kąpieli w leczniczych wodach termalnych.

 

Pobierz bezpłatną aplikację TUI