Blog turystyczny

Kuchnia tajska. Dla każdego coś smacznego

Jest czerwona jak papryczka chilli, jest zielona jak kolendra i żółta, bo żółte jest curry. Kuchnia tajska jest kolorowa, zaskakująca i przede wszystkim pyszna. Nieznane w polskiej kuchni przyprawy, zadziwiające połączenia smaków oraz różnorodność to przyczyny, za których sprawą warto zacząć przygodę z kuchnią tajską. Nie będziecie zawiedzeni – dla każdego coś smacznego!

Sprawdźmy więc, co może zaoferować nam kuchnia tajska

Dla miłośników prostoty

Khao Man Kai, czyli ugotowane, delikatne mięso kurczaka podane na ryżu z sosem na bazie papryczki chilli połączonej z imbirem. Do tego miseczka bulionu, która idealnie łagodzi dosyć ostry smak sosu.

Mimo, że Khao Man Kai ma swoje korzenie w kuchni chińskiej, w Tajlandii od wieków uznawane jest za danie narodowe. To idealna potrawa dla osób, które ostrożnie podchodzą do nowych smaków i sceptycznie patrzą na kulinarne wynalazki. Znane składniki w azjatyckim połączeniu, czyli kulinarna prostota, którą naprawdę warto poznać.

Tak właśnie prezentuje się Khao Man Kai
Tak właśnie prezentuje się Khao Man Kai

Dla nieustraszonych

Smażone robaki – jedwabniki, świerszcze i inne stworzenia, które nam, Polakom, bardziej się kojarzą z uciążliwymi insektami niż ze smakowitym małym co nieco.

Co ciekawe, w Tajlandii smażone robaki są uznaną i bardzo lubianą przekąską do mocnych alkoholi, na przykład whisky czy rumu i w takim zestawieniu smakują najlepiej. W kulturze tajskiej są odpowiednikiem chipsów, ale… czy jesteś tak odważny, żeby się o tym przekonać?

Smażone robaki - czyli potrawa dla odważnych
Smażone robaki – czyli potrawa dla odważnych

Dla miłośników klasyki

Jeśli chcesz zrozumieć jak smakuje Tajlandia koniecznie spróbuj Pad Thai. Smażony makaron ryżowy z mnóstwem egzotycznych składników takich jak suszone krewetki czy sos z tamaryndowca to kolejna klasyka kuchni tajskiej.

Mimo, że historia Pad Thai jest długa to dopiero w XX wieku stał się on daniem narodowym. A wszystko za sprawą tajskiego premiera, który sprytną akcją marketingową wypromował makaron ryżowy, który jest podstawą tego dania. Dzisiaj Pad Thai jest daniem bardzo popularnym – tak bardzo, że Tajowie nie wyobrażają sobie swojej kuchni bez Pad Thai.

Dla głodomorów

Khao Soi Kai, czyli makaron jajeczny, nóżka kurczaka, kokosowe curry i makaronowe chrupki połączone w jedno bardzo sycące danie. Do tego, na małym talerzyku obok podawana jest piklowana kapusta, czerwona szalotka oraz limonka.

Na początku wyraźnie dominuje pikantny smak całej potrawy, po kilku kęsach całość staje się bardziej wielowymiarowa. Kremowa konsystencja curry z kruchym kurczakiem i chrupiącym akcentem to najlepszy przykład na to, że jak bardzo kuchnia tajska jest zaskakująca. Zaskakuje nie tylko wieloma smakami w jednej potrawie, ale również wieloma teksturami połączonymi w jedno pyszne danie.

Khao Soi Kai - czyli makaron jajeczny
Khao Soi Kai – czyli makaron jajeczny

Dla miłośników różnorodności

Koniecznie Som Tam! Drobno posiekana warzywna papaja (która jest zielona, w przeciwieństwie do papai owocowej w kolorze pomarańczowym), suszone krewetki, prażone orzeszki ziemne połączone z pomidorem, długą zieloną fasolą oraz dużą dawką ostrego, kwaśnego, słonego i słodkiego smaku. Już sama lista składników jest bardzo egzotyczna, a co dopiero ich połączenie w jedno danie!

Sałatka z papai to Tajlandia. W jednej potrawie można znaleźć wszystko co, kuchnia tajska ma najlepszego do zaoferowania. Będąc w Tajlandii Som Tam koniecznie musisz spróbować!

To taka posiekana warzywna papaja.
To taka posiekana warzywna papaja

Dla ostrożnych

Khao Phat Sapparot – za tą uroczą nazwą kryje się podsmażany ryż z ananasem. To idealne danie na początek przygody z kuchnią tajską. Znane składniki w lekko zaskakującym, choć bezpiecznym zestawieniu.

Połączenie delikatnego ryżu, wytrawnych warzyw oraz słodkiego ananasa to połączenie zadziwiająco dobrze dobrane. Spokojne i delikatne smaki tego dania to z pewnością miła odmiana od bardzo pikantnej z natury kuchni tajskiej.

Podsmażony rys z ananasem
Podsmażony rys z ananasem

Dla miłośników słodkości

Naleśniki, desery kokosowe, małe galaretki, cienkie jak kartka papieru ciasteczka z kokosowy kremem. Tajskie desery pokazują inny wymiar słodkiej przyjemności.

Słodkości w Tajlandii bardzo różnią się od tych znanych nam w Europie. Dziwi nie tylko ich podanie (na przykład liść bananowca jako talerz) ale i smak. Dominuje słodko-mdły z połączeniem owoców, ale tych bardziej kwaśnych czy gorzkich. Tajlandia jest wymarzonym krajem do poznawania nowych smaków, warto się więc przekonać jak smakują słodycze w kraju, gdzie czekolada jest wynalazkiem a nie podstawą deserów.

Tajskie słodkości
Tajskie słodkości

Kuchnia tajska, czyli cztery smaki

Kwaśna jak sok z limonki, słodka jak pokaźna łyżka cukru trzcinowego lub mleczka kokosowego, ostra jak zdradzieckie, bo małe pestki chilli i słona, jak sfermentowana ryba, czyli sos rybny, który mimo nazwy niezbyt kojarzonej z solą jest rzeczywiście słony.

Szukanie balansu czterech smaków jest w Tajlandii zajęciem naprawdę smacznym, bo i kuchnia tajska, uznawana za jedną z najlepszych na świecie, kusi aromatycznym przyprawami i kolorami. Jest wiele dań, które warto spróbować, ale to co jest najlepsze w kuchni tajskiej to jej różnorodność. Każdy znajdzie coś dla siebie, każdy znajdzie coś zaskakującego, każdy znajdzie coś uzależniającego. Pewne jest jedno – warto próbować, poznawać nowe smaki i dać się zaskoczyć.

 

Pobierz bezpłatną aplikację TUI